• Emma Bijloos

Lennart & Welmoet - the making of!

Updated: Feb 7, 2019


Lennart & Welmoet in de Kloosterkerk in Den Haag, oktober 2018.

Waterverf op papier (21x30cm). December 2018 (c) Emma Bijloos


Op kerstavond 2018 kwamen Lennart en Welmoet bij mij langs in Den Haag voor een heel bijzonder cadeau: het waterverf-schilderij dat zij in opdracht hadden laten maken, ter gelegenheid van hun huwelijk eerder dat jaar. Kijk eens hoe blij ze ermee zijn!


Van tekening tot schilderij

Op basis van verschillende foto's van fotograaf Ruud de Soet schilderde ik het moment waarop ze de ringen uitwisselen, onder toeziend oog van hun beide ouders in de Kloosterkerk in Den Haag. In de onderstaande slide-show kun je het schilderproces zien: van de eerste opzet met potlood tot het volledig uitgewerkte schilderij.Twee paar ogen...

Voor ik begin met schilderen, maak ik vaak eerst een snelle schets met viltstift of kleurpotlood om de opdrachtgever een indruk te geven van hoe het schilderij er ongeveer uit zal komen te zien. In dit geval had ik de posities van Lennart en Welmoet 'omgewisseld' ten opzichte van de oorspronkelijke foto, omdat ik dat qua compositie beter vond werken. Toch kreeg ik van Welmoet het verzoek om juist de oorspronkelijke posities aan te houden, "precies zoals het was". Een belangrijk detail dat ik met mijn schildersoog over het hoofd had gezien. Dat vind ik het bijzondere aan werken in opdracht: het is echt een gezamenlijk proces!Trotse ouders

Een ander belangrijk detail, wat juist het bruidspaar weer niet had opgemerkt maar waar ik tijdens het schilderen achterkwam, was dat de ouders van Lennart niet zichtbaar waren op de foto's die in de kerk waren gemaakt. Omdat ik vond dat die op het schilderij niet mochten ontbreken, vroeg ik Lennart mij een aantal foto's van zijn ouders toe te sturen, zodat ik ze er alsnog in kon verwerken. Zoals je ziet had Lennart's moeder een prachtige rode hoed op - wat was het jammer geweest als die op het schilderij niet te zien zou zijn!


Kers op de taart

Voor ik een waterverfschilderij oplever, zorg ik er altijd voor dat het is voorzien van een op maat gemaakt passe-partout. Dat is elke keer een verrassing, want wat voor het ene schilderij goed werkt, kan ik het andere geval juist slecht uitpakken. In dit geval bleek een lichtbruine omlijsting de beste keus: hierdoor komt de zachtheid van het schilderij mooi tot uitdrukking, zonder dat het saai wordt. Nu nog een mooie bijpassende lijst eromheen - een keus die ik graag aan het echtpaar zelf overlaat!


Benieuwd geworden naar wat ik voor jou kan betekenen? Klik hier voor meer informatie!
160 views0 comments
Updates and special offers delivered straight to your inbox? Sign up for my (English) newsletter!

© All rights reserved by Emma Bijloos 2018