• Emma Bijloos

Portret van mijn broer als Joseph Roulin (naar Vincent Van Gogh)

Updated: May 28, 2019Mijn broer Willem werd gisteren 31 jaar! Als verrassing besloot ik hem te tekenen als Joseph Roulin, de elegante postbeambte uit Arles die meerdere keren door Vincent Van Gogh werd vereeuwigd. Willem's favoriete schilderij is dit kleurrijke portret (afbeelding linksonder) dat Van Gogh in 1889 van Joseph maakte en dat te zien is in Kröller-Müller Museum in Otterlo (zie ook mijn Instagram-post van 7 januari dit jaar).

In een brief typeert Van Gogh zijn vriend Joseph als 'een man die niet bitter, niet somber, niet volmaakt, niet gelukkig, en ook niet altijd onberispelijk eerlijk is. Maar zo’n goeierd, zo wijs en zo gevoelig.' - Kröller-Müller Museum

Ter referentie gebruikte ik een foto van Willem's Facebook-pagina. Als materiaal koos ik voor mijn favoriete nieuwe medium: permanente Inktense aquarelpotloden. Vermengd met water lossen de lijnen hiervan op tot een inktachtige verf. Van urban sketcher Lynne Chapman leerde ik dat het het beste is om eerst alle lijnen met potlood neer te zetten, voor je met water aan de slag gaat. Links is mijn getekende versie (zonder water) van Willem's portret; rechts de geschilderde versie (met water). Welke is jouw favoriet?

The water really intensifies te colors of Intense pencils, so you have to be a little bit delicate with them. Otherwise, when you put the water on, it just goes berserk. - Lynne Chapman

Ik maakte de tekening af in de trein naar Amsterdam en kocht onderweg naar Willem nog gauw een bijpassende lijst. Tijdens de lunch was het tijd voor Willem om het portret uit te pakken. Gefeliciteerd broer!

Tnx hiervoor Zussie, ik heb foto’s van mezelf gezien die minder op mij lijken. Too much. Awesome 💗😘 - Willem

Geïnteresseerd in een persoonlijke portrettekening of -schilderij? Neem hier een kijkje in de portrettengalerij voor voorbeelden van eerder werk, of klik hier voor een indicatie van mijn tarieven. Je kunt altijd contact met me opnemen - ik bespreek graag de mogelijkheden met je!

40 views0 comments
Updates and special offers delivered straight to your inbox? Sign up for my (English) newsletter!

© All rights reserved by Emma Bijloos 2018