• Emma Bijloos

Schilderweekend op Landgoed 't Medler

Updated: Jul 17, 2019Het laatste weekend van juni was heel bijzonder: samen met een klein groepje andere schilders en tekenaars verbleef ik twee dagen op Huis 't Medler: een rijksmonument, buitenplaats en landgoed in Gelderland. Ons verblijf was een initiatief van Elsbeth Zimmermann en Joanneke Wefers Bettink, met wie ik vorig jaar een tekenreis maakte door Marokko (bekijk mijn schetsboek van die reis hier). Net als toen stond deze 'reis' in het teken van lekker op je gemak naar hartelust tekenen en schilderen. Een buitenkans: Huis 't Medler is privé-bezit en normaliter niet toegankelijk voor publiek.


Het huidige Huis 't Medler werd gebouwd in 1800, nadat het Middeleeuwse huis vermoedelijk werd verwoest tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Sinds de 17e eeuw is het huis een bezit van de Van Dorths, een oud adellijk geslacht. Joanneke's moeder Reiniera Wefers Bettink, Barones van Dorth tot Medler en zelf enthousiast schilder en tekenaar, groeide hier op en beheert het huis en landgoed met haar broers en zus


Ons schilderverblijf hier is een buitenkans: Huis 't Medler is privé-bezit en normaliter niet toegankelijk voor publiek.

Licht en donker

Op zaterdagochtend ga ik gelijk aan de slag met het schilderen van een van de siervazen, afkomstig van een voormalig kasteel, die voor de poort van het huis staan. Ik moest snel werken om de schaduwen in het ochtendlicht te kunnen vangen. De door de zon verlichte vaas steekt mooi af tegen het schaduwrijke bos op de achtergrond. Schilder aan het werk

Die middag bedenk ik verschillende invalshoeken om het huis zelf te schilderen, maar het is zo'n indrukwekkend bouwwerk dat ik besluit me om te draaien en een simpeler tafereel te verbeelden: Joanneke, die op dat moment wél het huis aan het tekenen is. Het blijkt een complexer tafereel dan ik dacht, met de figuur van Joanneke, de schaduwen, de sloot en de verschillende boomsoorten. Ik werk op een blok met uitneembare vellen papier zodat ik het schilderijtje later als bedankje voor het weekend aan Reiniera kan geven.


Reeën spotten

s'Avonds worden we eerst getrakteerd op een home-cooked meal van Elsbeth (zus van Joanneke), met merengue en aardbeien toe. We sluiten de dag af met een tochtje in de auto over het landgoed, om de reeën te bekijken die zich in de schemering in het open veld wagen. Ook verschillende hazen gespot! Een mooi einde van een productieve dag. De oogjes gaan al toe!Middeleeuws familiewapen

Zondagochtend waag ik me dan toch aan het schilderen van het huis. Dat wil zeggen: ik besluit me te beperkten tot het markante koepeltorentje en (deel van) de fronton met het alliantiewapen, die in 1892 aan het huis werden toegevoegd. Dat wapen bestaat uit twee schilden met de familiewapens van het geslacht Van Dorth en het geslacht Van Voorst, beiden afstammelingen van de middeleeuwse familie Van Heeckeren. De oudst bekende voorouder van de familie Van Dorth is ridder Eleger van Heeckeren, die 1312 schout van Salland was. Een bijzonder element dat in dit schilderij niet mocht ontbreken.  

Het koepeltorentje en het alliantiewapen werden in 1892 aan het huis toegevoegd.


Grafelijk gerij

Op internet lees ik een mooie anekdote over voormalige bewoners van het huis:


"Wanneer Diederick van Dorth in 1625 de ogen voor eeuwig sluit, laat hij een dochter Isabella na. Die trouwde op stand met Adriaan Balthasar graaf Zu Flodroff. De overlevering vertelt ons dat zij zich voortbewogen in een koets, getrokken door een zesspan. Speciaal daarvoor was de straatweg naar Zutphen, de Dortherdijk, voorzien van verbredingen, waar eventuele tegenliggers zich bijtijds konden terugtrekken wanneer het grafelijk gerij naderde."

Die middag schilder ik het bijgebouw waar wellicht de zes paarden van Isabella en Adriaan in hebben gestaan. Volgens de weersvoorspelling zou het een bewolkte middag worden, maar er is geen wolkje te zien en de stalende zomerzon zorgt voor prachtige schaduwen op de donkergroene schuifdeur. Aan weerszijden van de deur staan twee stenen Chinese leeuwen: een knipoog naar de 'klassieke' kalkstenen leeuwen die voor de poort staan.


Links: de oprijlaan naar Huis 't Medler. Met een beetje fantasie zie je 'het grafelijk gerij' naderen!


Zwemmen in het kikkerbadje

Mijn laatste schilderij van het weekend maak ik van de zijkant van het huis, nu in schaduw gehuld. Alleen het torentje lijkt vanaf deze kant nog enigszins verlicht en piept mooi tussen het gebladerte door. Als ik me niet vergis is de boom links een oude plataan, die lange schaduwen werpt op het pad richting het zwembad. Zwembad? Ja, het is bijna tijd voor een verfrissende duik in het natuurbad, samen met de kikkers en pad die er rondzwemmen!Bonte verzameling

Maar niet voordat we met elkaar hebben gedeeld wat we zoal hebben gemaakt! Links van mijn portret van Joanneke het schilderij dat zij op dat moment maakte van het huis. Rechtsonder het schilderij waar Reiniera aan werkt op de onderstaande foto's. Ik vind het vooral leuk om de grote verscheidenheid van de werken te zien: in de keuze voor de onderwerpen, maar ook de techniek en het materiaal. Een bonte verzameling van een al even gevarieerde locatie.Bedankt Reiniera, Elsbeth Wefers Bettink, Elsbeth Zimmermann en Joanneke voor het organiseren van dit heerlijke weekend!


Bronnen:

Updates and special offers delivered straight to your inbox? Sign up for my (English) newsletter!

© All rights reserved by Emma Bijloos 2018